Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Мистецтво ведення тепличного бізнесу в Україні: менші площі,більший асортимент

Новини галузі

За останні 5 років середні ціни на тепличні помідори в Україні суттєво зросли. За даними «Інфо-Шувар», якщо ще в 2013 році середня ціна українського тепличного томату становила близько 14 грн/кг (1,25 EUR/кг), то в 2018 році цей показник збільшився до 20 грн/кг (0,63 EUR/кг). Втім, останні 3 роки ціни на тепличні томати майже не змінювались, незмінними лишаються і обсяги експорту на фоні зростаючого імпорту. Фахівці ринку вважають, що умови, які склались у вітчизняній тепличній галузі скоріше за все призведуть до подальшого скорочення вітчизняного виробництва. Втім, в цьому бізнесі буде збільшуватись частка професіоналів, які щороку розширюватимуть асортимент томатів і намагатимуться міцно зачепитись на ринках розвинутих країн.

«Зростання середньої ціни на тепличний томат в Україні, передусім, обумовлено більш високими цінами на початку та в кінці сезону, тобто, в березні-квітні та листопаді - грудні. Виробники, які мають «зимові» теплиці в цей час конкурують на внутрішньому ринку із імпортним помідором, а він останніми роками постійно дорожчав, відповідно, вищі ціни покупці платили і за український томат»,- розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

Втім, на думку експерта, ситуацію в галузі не можна сьогодні назвати задовільною, тепличний бізнес країни ще в повній мірі не оговтався після закриття ринку Росії, найбільш складною є ситуація в регіонах, де сконцентровано дрібне виробництво в «літніх» теплицях.

«В нас є кілька регіонів з великим обсягом виробництва, але цей обсяг забезпечують дрібні господарства. Такі фермери працюють в «тіні», не дотримуючись єдиної технології. Тому, в цьому загальному великому обсязі складно сформувати промислову партію томата однорідної якості, яку б можна було, наприклад, експортувати. Томат з «літніх» теплиць Південних регіонів та Закарпаття з’являється на внутрішньому ринку одночасно в травні, створюючи потужну конкуренцію, наслідком якої є швидке падіння ціни», – додає пані Гетьман.

Промислові теплиці України теж не в найкращому становищі, навіть, за умов дотримання певної технології, собівартість українських томатів не завжди дозволяє конкурувати на зовнішніх ринках, це не дозволяє будувати експортну стратегію без якої розвивати тепличний бізнес в Україні дуже складно. За даними «Інфо-Шувар», ще в 2013 році Україна була нетто-експортером томату із загальним обсягом експорту понад 60 тис. тонн, а в останні 3 роки ми експортуємо не більше 24-26 тис. тонн, при цьому, імпортуємо майже в 1,5 рази більше.

«Останні три роки ми постійно намагаємось зайняти певне місце на ринку томатів в ЄС. Це складно, адже в цьому регіоні першочергове значення має стабільність якості та обсягів, з європейськими компаніями навіть не варто починати розмову про ситуативні поставки. Нашим слабким місцем є собівартість, вона є відносно високою, навіть в теплицях, які працюють за сучасними технологіями. Тому, нам важко конкурувати на ринку країн ЄС та Білорусі протягом всього сезону, тому, ми вимушені збільшувати обсяги продажу на внутрішньому ринку і поступово скорочуємо виробничі площі під традиційними видами томатів», - розповідає Марія Антонова, СЕО ТД «Калинівка-Преміум».

Структура експорту українського томату від 2013 року зазнала певних змін. Якщо раніше майже весь томат ми відправляли до Росії та Білорусі, то останні 3 сезони 10-15% всього обсягу відправляється в країни ЄС, насамперед, до Польщі та країн Прибалтики. Більше 80% всього експорту як і раніше припадає на країни СНД, головним офіційним покупцем лишається Білорусь, де, за словами пані Антонової, попит щороку зменшується за рахунок зростання власного виробництва та розвитку виробництва в сусідній Росії.

Втім, фахівці впевнені , що потенціал розвитку існує і на внутрішньому ринку, насамперед мова йде про заміщення виробництва ґрунтових томатів тепличними.

«Українські споживачі стають більш вимогливими до якості томатів та до їх асортименту, більшість з цих томатів вирощується саме в закритому ґрунті. Якщо раніше в нас на полицях супермаркетів можна було знайти максимум два види томатів, то сьогодні асортиментний ряд вже налічує понад 10 позицій різних смаків»,- каже Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», з грудня по жовтень в 2018 року Україна експортувала лише 13 тис. тонн томатів і це є найнижчим показником, принаймні, за останні 5 років. Натомість, імпорт збільшився до 48 тис. тонн або в 1,7 разів, за рахунок суттєвого збільшення поставок в квітні та травні.

Станом на 21 листопада 2018 року, більшість українських комбінатів вже завершили сезон продажу томатів. Залишки продукції теплиці пропонують по 20-27 грн/кг (0,63-0,85 EUR/кг)в залежності від якості. Натомість, ціни на ринку щодня збільшується пропозиція імпортного томату з Туреччини та Польщі по 30-35 грн/кг (0,95-1,1 EUR/кг).

Для порівняння, у сусідній Польщі, на гуртовому ринку "Броніше" у Варшаві поточна ціна на тепличні томати  становить 0,88-0,95 EUR/кг.

Портал «Інфо-Шувар» надає можливість всім бажаючим самостійно порівнювати ціни на будь-які види томатів в Україні та Польщі, за будь-який період часу в зручній валюті. Сервіс доступний у рубриці «Аналітика» для всіх зареєстрованих користувачів порталу.

Слідкуйте за оновленням новин ринку сільгосппродукції на каналі новин Телеграм.

info.shuvar.com


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ