Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Виробникам яблук в ЄС доведеться добре постаратися для того, щоб принаймні втримати попит на існуючому рівні - експерти

Новини галузі

До 2030 року попит на фрукти в в ЄС буде зростати, але це не стосується яблука . Про це йдеться в останній доповіді, яку оприлюднили експерти Європейської комісії, - пише портал fruitnet.com.

За словами експертів, зростання рівня споживання свіжих фруктів у ЄС в найближчі роки, буде зумовлено, насамперед, посиленням інтересу населення до здорового способу життя. Але споживачі першочергово обиратимуть не традиційні та добре відомі фрукти, а надаватимуть перевагу новинкам та екзотиці.

"Ми прогнозуємо, що споживання свіжих фруктів та овочів у найближчі десятиліття продовжить зростати, головним чином, за рахунок мотивації населення до піклування про своє здоров'я та здорового харчування. Проте, яблуко, на жаль, вибиватиметься із цього тренду. Впродовж останніх восьми років, споживання свіжих яблук в ЄС знижувалося щорічно на 1%. До 2030 року рівень споживання свіжого яблука в ЄС показуватиме відносну стабільність і становитиме приблизно 13,2 кг на душу населення. Справа в тому, що сучасні споживачі активно шукають нові смаки і , тому, замість звичайного яблука обирають, скажімо, тропічні фрукти та ягоди, які зараз доступні на полицях усіх супермаркетів ", - йдеться в доповіді.

Проте, фахівці стверджують, що є зворотня сторона медалі і ситуація із яблуком не є безнадійною. Воно справді може бути цікавим для споживача.

“Зараз яблука залишаються єдиним локальним продуктом, який є найбільш доступним на ринку взимку, тому, правильним рішенням для виробників буде виведення на ринок нових, високоякісних сортів, які б зацікавили розпещеного екзотикою споживача.

Для того, щоб яблуко могло відповідати споживацьким вподобанням та отримати попит, в садах повинні з’являтись нові сорти. Вони мають бути кращими не лише з точки зору якості, вони повинні бути восокопродуктивними. Сучасні сорти, також, повинні бути стійкими до змін клімату , хвороб та шкідників”, - зазначають фахівці.

Згідно даних ЄК, внаслідок скорочення виробничих площ, але, при цьому, вищої врожайності, виробництво яблука в ЄС упродовж наступних років залишатиметься стабільним і , станом на 2030 рік, складатиме приблизно 12,4 млн. тонн.

Важливим є той факт, що на фоні стагнації попиту на звичайне яблуко, зростатиме попит на органічне і це буде стимулювати розвиток органічного виробництва в яблучному сегменті.

Позитивні зміни до 2030 року  фахівці прогнозують для зовнішньої торгівлі яблуком і стверджують, що відсутність доступу до російського ринку вже скоро вдасться цілковито компенсувати.

"У 2018/2019 роках експорт свіжих яблук в ЄС повинен досягти того ж рівня, який був зафіксований до введення російського ембарго і до 2030 року продовжить зростати. Таких результатів вдасться досягнути, завдяки активному пошуку виходів на альтернативні ринки збуту ", - йдеться у прогнозі.

Зазначимо, що до 2014 року, російський ринок складав приблизно 40% від загального обсягу експорту яблук із ЄС.

У випадку із імпортом яблука до ЄС експерти говорять про зовсім незначне повільне зниження, яке у 2030 році складе лише 0,6%.

Серед інших видів плодоовочевої продукції найбільше зростання споживання очікується в ЄС по персиках, нектаринах і томатах.

У підсумку, експерти стверджують, що головними драйверами ринку сільськогосподарської продукції протягом наступного десятиліття в ЄС та за його межами будуть саме споживачі.

"Споживачі ставатимуть все більш свідомими стосовно їжі, яку вони вживають, її походження та навколишнього середовища. Для виробників це означатиме збільшення виробничих витрат, але це також буде можливістю отримати додану вартість продукції, попит на яку продовжить рости", - підсумовують фахівці.

Портал "Інфо-Шувар" надає можливість відстежувати зміну цін на усі найпопулярніші сорти яблука в Україні, Польщі та Іспанії для усіх зареєстрованих користувачів у розділі "Аналітика".

Інформація доступна у зручній валюті та у розрізі років.

Слідкуйте за найсвіжішими новинами плодоовочевого ринку на нашому  каналі t.me/InfoShuvar

fruitnet.com


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ