Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Українські виробники яблука повинні навчитись експортувати цінність, а не проблеми - Гуржій

Новини галузі

Експорт українського яблука - це не тільки гарний товарний вигляд та високі ціни. Це, насамперед, додаткова цінність для покупця, створити її можливо тільки після ретельного вивчення вимог ринку, на який фермер наважився експортувати, а ці вимоги іноді дуже різні, навіть, в розрізі одного регіону. Про це розповів Володимир Гуржій, комерційний директор «АУСП Фрут», під час виступу на конференції «FRUITS, BERRIES & VEGETABLES 2018».

" Експорт - це сукупність дрібних, але дуже важливих нюансів, професійна компетенція в цій справі не менш важлива, ніж якість. Часто українські виробники не дуже заглиблюються у вивчення нового для них ринку і, тому, експортують не цінність, а проблеми. Такі експеременти досить небезпечні, наслідки можуть бути різні, від великих штрафів і до зароброни експортної діяльності. Але головне - це створює не дуже гарний імідж всій країні. Для прикладу, якщо ви вирішили екпортувати яблуко до країн ЄС, слід розуміти, що такий звичний для нас сорт Голден покупці Південної Європи сприймають як насичено жовте яблуко калібру 8+, тоді як на Півночі традиційний Голден – це, здебільшого, зелене яблуко 6+. Виконання вимог однорідності калібру, однакової ваги одиниці тари та графіку поставок є принциповим, без жодних компромісів. Тому, власне, я вважаю, що не варто розпорощуватись, краще навчитись працювати з одним ринком і потім переходити до вивчення вимог інших країн",- каже пан Гуржій.

На думку фахівця, найбільший експортний потенціал на ринку розвинутих країн має сорт Гала Роял, пропозиції цього яблука відповідної якості, навіть в країнах з великим виробництвом, не достатньо для того, щоб задовольнити світовий попит. Друге та третє місце посідають сорти Голден, Ред Делішес, Грені Сміт. Але в Україні, навіть в умовах надвиробництва, частка яблука експортної якості не перевищує 5%, тобто, приблизно 50-70 тис. тонн.

Нагадаємо, цього сезону за попредніми оцінками різних експертів, Україна збере приблизно 1,15-1,2 млн.тонн яблука, тобто мова йде про рекордний врожай. Збільшення пропозиції вже вдарило по цінах продукції, за даними "Інфо-Шувар", сьогодні на гуртових ринках країни десертне яблуко коштує 3-7 грн/кг (0,09-0,22 EUR/кг), при цьому, нижня межа цього діапазону періодично знижується до 2,5 грн/кг (0,08 EUR/кг). Натомість, ціни на професійне відкаліброване яблуко, упаковане в шпоновий ящик чи ящик з євро-картону тримаються на стабільному рівні 7-12 грн/кг (0,22-0,38 EUR/кг).

Портал "Інфо-Шувар" надає можливість відстежувати зміну цін на усі найпопулярніші сорти яблука в Україні, Польщі та Іспанії для усіх зареєстрованих користувачів у розділі "Аналітика".

Інформація доступна у зручній валюті та у розрізі років.

Слідкуйте за найсвіжішими новинами плодоовочевого ринку на нашому  каналі t.me/InfoShuvar

info.shuvar.com

 


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ