Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Чи є перспективи для зростання ціни на яблуко в Польщі найближчим часом? Думка експерта

Новини галузі

Згідно даних Світової Асоціації виробників яблук та груш (WAPA), станом на сьогодні, обсяги запасів яблука в сховищах польських фермерів та у Європі, загалом, все ще залишаються на рекордно високому рівні. Це значить, що в умовах надлишкової пропозиції, передумов для зростання ціни на яблуко найближчим часом немає. Таку думку висловив Мирослав Малішевський - голова Спілки садівників Польщі, - повідомляє портал sadyogrody.pl.

За словами експерта, головною причиною вкрай низьких цін на ринку десертного яблука в Польщі є звісно, ж надлишкова його пропозиція. Незважаючи на те, що польські експортери мають у своєму арсеналі кілька успішних досягнень на зовнішніх ринках, як, скажімо, рекордні поставки яблука до Єгипту в цьому сезоні (близько 30 тис. тонн на місяць), обсяги продукції, що залишаються на внутрішньому ринку все ще достатньо великі та чинять відповідний вплив на ціни.

Мабуть немає жодного фермера в Польщі, який був би задоволений цінами на яблуко в сезоні 2018/19. Згідно даних WAPA, у сховищах країни сьогодні зберігається майже 940 тис. тонн яблук — це вдвічі більше, від показника в аналогічний період минулого року і це серйозний привід задуматися. Більшість фермерів, уже не мають надії дочекатися кращої ціни та хочуть якомога швидше “позбутися” свого яблука, тому, маємо сьогодні величезні обсяги продукції, що продовжують виходити на ринок та знижувати ціну. Якби не достатньо високий попит на концентрат та доволі високі, як для даного періоду, ціни на сировину, вартість десертного яблука, на мою думку, могла б бути навіть нижчою”, - розповідає пан Малішевський.

За словами фахівця, все ж є надії, що ситуація в наступному сезоні може змінитися на краще. “Невідомо поки, як вплинули недавні заморозки на майбутній врожай яблук. Але вже сьогодні точно можна сказати, що в 2019 році Польща збере менше яблука. Стосовно поточної ситуації, на мою думку, ключовим рішенням для розвантаження внутрішнього ринку є експорт”, - каже Мирослав Малішевський.

Згідно даних “Інфо-Шувар”, станом на 18 квітня 2019 року, на найбільшому гуртовому ринку Варшави “Броніше” вартість найпопулярніших сортів яблука була зафіксована в межах діапазону 0,14-0,39 EUR/кг. У порівнянні із минулим роком польське яблуко сьогодні коштує майже втричі дешевше.

Слід зазначити, що в сусідній із Польщею Україні, яблуко, сьогодні пропонується в межах 3,5-10 грн/кг (0,12-0,33 EUR/кг) і, незважаючи на незначне зростання вартості, що було зафіксоване від початку квітня, все ще залишається втричі дешевшим у порівнянні із квітнем 2018 року.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на найпопулярніші сорти яблука на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

info.shuvar.com


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ