Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Особливості ягідного сезону 2019 в Україні: низькі ціни та менший обсяг

Новини галузі

Ягідний сезон в Україні затягується, через похмуру і холодну погоду. Фактично, станом на середину травня, на ринку присутня лише одна вітчизняна ягода - полуниця (суниця садова) Рік тому на вітчизняному ринку полуниця вже конкурувала із вітчизняною черешнею, а сьогодні єдиним конкурентом вітчизняній ягоді є імпортна полуниця. Втім, починаючи з травня, українська ягода почала досить активно витісняти з ринку імпортну. Зайняти внутрішній ринок українським виробникам вдається переважно за рахунок зниження ціни.

За оцінками «Інфо-Шувар», поточна пропозиція вітчизняної полуниці на гуртових ринках країни є мінімум в 2 рази меншою від пропозиції минулого року, але ціни лише на 10-15 % вищі від минулорічних. Сьогодні на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» українська полуниця пропонується по 35-55 грн/кг (1,19-1,87 EUR/кг), рік тому полуниця на «Шуварі» продавалася по 35-45 грн/кг (1,12-1,45 EUR/кг).

«Ягода завжди краще продається в сонячну і теплу погоду, а в Україні від початку травня переважає прохолодна погода і йдуть дощі. В такій ситуації, розраховувати на гарантований збут ягоди можна лише в місцях з великою концентрацією покупців будь-яких форматів – від гуртового до роздрібного. Саме таким місцем є гуртовий ринок. Від початку травня оператори нашого ринку продали майже 100 тонн полуниці і це тільки початок сезону!», - розповідає Іван Федишин, керівник напрямку «Овочі та фрукти» ОРСП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», від початку травня ціни на українську полуницю врожаю 2019 року знизилися в 3 рази, такому швидкому падінню, в тому числі, сприяла потужна конкуренція із відносно дешевою імпортною ягодою.

«Українці стали більше їсти ягоди поза сезоном збирання вітчизняної продукції, це є причиною того, що ягода майже не зникає з прилавків наших магазинів та ринків круглий рік. В цьому році ми вперше з останні 4 роки відчули суттєве збільшення імпорту. На початку квітня ціни на імпортну ягоду шокували українських фермерів. Ніхто не сподівався побачити грецьку та іспанську полуницю в Україні по 75-100 грн/кг (2,55-3,41 EUR/кг). Але український споживач все ж таки є більш лояльним до місцевого продукту, вже на початку травня покупці майже повністю переключилися на українську ягоду. Звичайно, цьому сприяло і зниження ціни у вітчизняних господарствах», - розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», в травні частіше за все фіксується найбільше падіння ціни на полуницю, мінімальних показників ціна на ягоду досягає в першій половині червня. Щорічно Україна збирає більше 56-62 тис. тонн полуниці. Приблизно стільки ж ягоди збирає Греція, яка є головним постачальником полуниці в Україну. Особливістю українського ринку залишається досить велике внутрішнє споживання полуниці і дуже малий річний обсяг експорту– 1,2-2 тис. тонн. Для порівняння, виробники в Греції експортують 33-35 тис. тонн ягоди в рік, тобто, більше половини врожаю.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на фрукти та овочі  на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

info.shuvar.com


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ