Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Чи будуть виробники ягід більше платити за збір врожаю у 2019 році?

Новини галузі

Вже кілька років поспіль, дефіцит робочої сили - це головний виклик для виробників ягід на період збирання врожаю не тільки в Україні, а в усій Європі. Проблема українських фермерів ускладнюється відтоком робочої сили до країн ЄС, європейські фермери пропонують кращу заробітну плату і кращі умови для праці. Як вирішувати цю проблему українським фермерам?

«Українські виробники вимушені будуть більше платити збірникам ягоди. В 2019 році, за нашою інформацією, фермери планують підняти заробітну плату мінімум на 20%. Одночасно, звичайно, потрібно працювати над продуктивністю плантацій. Це єдиний вихід із доволі складної ситуації на ринку сезонних робочих рук», - розповів Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», під час виступу на 10 міжнародній конференції «Ягоди України: заморозка та свіжий ринок».

В свою чергу, Ліліана Дмітрієва - директор плодово-ягідного розсадника «Брусв’яна», вважає, що далеко не всі виробники мають можливість піднімати заробітну плату сезонними працівникам.

«Найвищі ціни сезонним робітникам сьогодні здатні платити українські виробники лохини. У випадку із іншими ягодами, навіть незначне підняття заробітної плати є можливим тільки у випадку підняття відпускних цін на 30%, а це собі зможуть дозволити далеко не всі фермери»,- каже пані Дмітрієва.

Олександр Хорев вважає, що в умовах, коли виробництво зростає швидше, ніж споживання, не варто розраховувати на те, що більші витрати можливо буде компенсувати підняттям відпускної ціни на ягоду.

«Собівартість ягоди – це відповідальність виробників, вони повинні працювати над її зниженням і, відповідно, намагатись вирощувати більше якісної ягоди, яку можна продавати дорожче», - зауважив пан Хорев.

Нагадаємо, за даними «Інфо-Шувар», в Україні вже кілька тижнів триває ягідний сезон, але, поки що, на ринку присутня лише суниця, визрівання черешні затримується, через похмуру та дощову погоду. Станом на 21 травня 2019 року, на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» суниця від виробників Закарпаття пропонується по 30-35 грн/кг (1,03-1,2 EUR/кг). Рік тому ягода коштувала більш, ніж на третину дешевше.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на фрукти та овочі  на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

info.shuvar.com


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ