Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Закриття гуртових ринків поставить під загрозу існування бізнесу 80% сільгоспвиробників України

Новини галузі

Закриття великих продовольчих ринків на період карантину буде мати незворотні наслідки для аграрного бізнесу України і причинить суттєве подорожчання українських овочів та фруктів. Такої думки дотримується Іван Федишин, директор найбільшого в Західному регіоні гуртового ринку ОРСП «Шувар», розташованого у Львові.

«Наш ринок є найбільшим каналом продажу українських овочів та фруктів, левова частина цієї продукції вирощується у дрібних господарствах. Ці фермери не постачають продукцію до роздрібних мереж, тому що самостійно не можуть сформувати необхідну для цього мінімальну комерційну партію продукції. Тому закриття таких торгових майданчиків залишить аграріїв головного каналу збуту і, відповідно, більшість з них можуть взагалі піти з цього бізнесу. А от українці вимушені будуть купувати овочі та фрукти значно дорожче, бо конкуренція на ринку суттєво послабшає. Постачальники до роздрібних мереж цим скористаються і піднімуть ціни»,- каже Іван Федишин.

Пан Федишин зазначив, що більше 80% виробництва вітчизняних овочів та фруктів сконцентроване в руках дрібних виробників. Сезон 2019/2020 року був досить складним для цих фермерів, через критично низькі ціни на овочі борщового набору. До того ж, більшість господарств ще не встигли розпродати продукцію, яка була закладена у сховища восени.

«Ціни на овочі цього року були досить низькими, тому виробники, за винятком тих, хто вирощує картоплю, працювали на межі рентабельності. Певні сподівання були на сезонне зростання ціни навесні, але у випадку закриття ринків фермери взагалі не зможуть розпродати запаси зі сховищ і відповідно не матимуть грошей на початок нового сезону. Після підняття вартості виробничих ресурсів через девальвацію гривні, це буде другий потужний удар по бізнесу дрібних фермерів. Наслідком цього стане скорочення виробництва у 2020 році і, відповідно, зростання ціни на городину. А від цього вже постраждають всі українці, доходи наших громадян скоріше за все теж знизяться», - каже Іван Федишин.

Також пан Федишин наголосив на тому, що великі гуртові ринки сьогодні виконують дуже важливу функцію – збереження продовольчої безпеки. Зупинка роботи ринків призведе до закриття великої кількості магазинів «біля дому», де українці сьогодні купують продукти без великих черг. Зменшення кількості торгових точок призведе до величезних черг біля роздрібних мереж і підняття цін на продукти.


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ