Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Ринок картоплі в Україні: висновки та наслідки минулого сезону

Новини галузі

Для вітчизняного ринку картоплі сезон 2019/2020 років став надзвичайним – найгірший врожай, найбільший імпорт та найвищі ціни за всі роки незалежності нашої країни. Виробники та фермери розуміють, що такі сезони не трапляються щороку, але головне питання – до яких глибинних змін на вітчизняному ринку призвів досвід минулого сезону? Фахівці ринку впевнені, що ці зміни незворотні.

У сезоні 2019/2020 років Україна імпортувала майже півмільйони тонн картоплі – у 20 раз більше попереднього рекорду з імпорту, який був зафіксований у сезоні 2010/2011 років. Така потреба в імпорті виникла не випадково, Україна у 2019 році дійсно зібрала дуже слабий врожай. Ціни на українську картоплю були не просто високі, вони були найвищими у Східній Європі. Але українські фермери сподівались на ще вищі ціни і стримували обсяги у сховищах в період найбільшого споживання картоплі. Саме це «відкрило» вікно імпорту. Кожного місяця імпортери завозили до країни 32-50 тис. тонн картоплі — обсяг, який дорівнював мінімум двом річним обсягам імпорту у попередні сезони! Найбільша пропозиція імпортної картоплі була зафіксована у жовтні – 92,5 тис. тонн. На думку фахівців ринку стратегічною помилкою українських виробників була відмова продавати картоплю в сезон найбільшого її споживання – серпень-жовтень.

_viber_2020-07-09_16-52-50



«У плодоовочевому бізнесу стосунки між продавцем та покупцем відіграють набагато більшу роль, ніж ціна. Тому той факт, що українські роздрібні мережі торгували імпортною картоплею від початку і до кінця сезону, говорить про те, що тепер імпортна картопля з’являтиметься на нашому ринку швидше, ніж будь-коли. Для цього буде достатньо навіть незначного зростання ціни. До речі, українські виробники в минулому сезоні продавали картоплю дешевше, ніж імпортери, тому що в очікуванні кращої ціни, не продавали картоплю на початку сезону. Вакуум, який створився на ринку у серпні-вересні, дуже швидко заповнили імпортери. Саме в ці місяці ціни на картоплю були найвищими», - каже Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» гуртового ринку «Шувар».

За даними «Інфо –Шувар» саме на початку осені 2019 року цін на картоплю злетіли до небачених показників 11-12 грн/кг. У сезоні 2019/2020 років на майданчику ОРСП «Шувар» було продано понад 54 тис. тонн картоплі – рекордний обсяг, який є у 2,5 раза більшим від обсягу попередніх сезонів. Найбільша закупівельна активність була зафіксована з вересня по листопад, в цей період вартість картоплі була найвищою в сезоні. Взимку та навесні картопля продавалась 25-40% дешевше.

_viber_2020-07-09_16-53-00



«Український фермер може чекати на кращу ціну, а споживач не може. Українці звикли запасатись картоплею на початку осені, і цю потребу минулого року забезпечили імпортери й вони ж зірвали «куш» на ціні, поки наші виробники чекали на подальше зростання вартості. Більшість наших господарств почали виходити на ринок тільки у лютому, на той момент ціни вже впали на 40%. Але я не в цьому бачу проблему, адже 8-9 грн/кг- це дуже гарна ціна для картоплі. Набагато більшою проблемою є те, що імпортери стали зручними партнерами для вітчизняних мереж і українські фермери фактично, допомогли їм це зробити. Треба також розуміти, що Україна у міжнародному просторі знаходиться в нерівних умовах з тією ж Білорусією – головним постачальником картоплі на наш ринок. Експорт української картоплі до Білорусії дозволений тільки з т.з «вільних карантинних ділянок». Для Білорусії ж таких обмежені не існує. Тому восени до нас часто завозили не якісну картоплю, вона продавалась досить дорого, бо альтернативної пропозиції від українського фермера не надходило», - розповідає Микола Гордійчук, директор ТОВ “Агріко Україна”.

Фахівці ринку впевнені, що високі ціни минулого сезону стануть приводом для збільшення виробничих площ у комерційному секторі та населення, але не впевнені у тому, що це дозволить зібрати великий врожай. Через кліматичні зміни ефективно вирощувати картоплю дедалі стає складніше та дорожче, а в господарствах населення це часто неможливо. Захід України — головний виробничий регіон – став частіше страждати від літньої посухи, саме вона стала причиною падіння врожайності у 2019 році. Захиститись від посухи можна тільки сучасними технологіями, де зрошення – це головна і дуже дорога складова. Для прикладу, в країнах ЄС без зрошення картоплю майже не вирощують, всі необхідні витрати дотуються державою. В Україні фермери вимушені розраховувати тільки на себе. Тому на фоні поступового збільшення площ у середніх та дрібних господарствах деякі великі комерційні проєкти згортають діяльність, переорієнтовуючись на вирощування зернових та олійних культур.

За даними Держстат України, щороку наша країна збирає близько 21-23 млн. тонн картоплі, У 2019 році Україна зібрала близько 20 млн тон картоплі — найгірший врожай за всю історію своєї незалежності.

 

_viber_2020-07-09_16-53-09


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ