Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

ЛКП приносять 2 млн втрат щодня! Як у Львові хочуть реформувати комунальні підприємства

Блог

Тепер ними керуватимуть незалежні фахівці, підзвітні холдингу чи наглядовим радам, а для розвитку залучатимуть приватних інвесторів – на другому ж етапі не уникнути підняття тарифів.

Про це "Еспресо.Захід" розповів депутат Львівської міської ради Роман Федишин, який вже багато років просуває цю ідею.

"Я вже напевне зо п'ять років лобіюю ідею зміни філософії управління комунальними підприємствами у Львові: чи це будуть наглядові ради, чи холдинг, чи щось інше – то вже до обговорення.

Зараз це управління виглядає так. Кого б не поставили на керівництво ЛКП, яку поважну людину не запросили б – усі вони вважають, що підпорядковані міському голові. А має бути інакше, і ми вже стали на шлях змін, хоч розуміємо, що він непростий і довгий. Але іншого виходу немає, адже кожен день зволікання – це мінус два мільйони з комунального бюджету.

Ми звісно ж, не будемо винаходити велосипед, а використаємо котрусь з моделей, що вже добре зарекомендували себе у світі. В будь-якому випадку структура виглядатиме приблизно так: є засновник, ЛМР, і є незалежний менеджер, а між ними фаховий орган, чи то холдинг, чи наглядова рада", - розповів депутат ЛМР.

Головне у цій структурі – це зробити з ЛКП самодостатнє комерційне підприємство, яке не буде абсолютно залежати від дотацій міста, а навпаки зможе залучати інвестиції і розвиватися.

"Я зараз відчуваю, що прийшов момент, коли можна це реалізувати. Ми вже фахово дискутуємо, чи будемо створювати холдинг з дуже якісним і професійним менеджментом, який буде єдиний для всіх ЛКП, або ж декілька – за напрямками. Або ж це будуть наглядові ради. Але головне, що підприємствами керуватимуть найняті, незалежні професійні та високооплачувані менеджери, обрані без політики, виключно на конкурсних засадах. Не можна виключати і застосування державно-приватного партнерства, коли ми почнемо залучати для розвитку ЛКП і приватні інвестиції.

Я розумію, що до травня, коли запрацює нова структура міської ради, ми не встигнемо повністю підготувати це питання, але, принаймні, на спільне рішення мали б вийти. Адже зараз маємо повну підтримку у цьому і від депутатів і від міського голови", - додав Роман Федишин.

Звісно ж, якісніші послуги коштуватимуть дорожче. Але про підняття тарифів можна буде говорити тільки на другому етапі, коли проведуть реорганізацію та визначать економічні показники кожного підприємства.

"На даний момент ЛКП, в принципі, непогано виконують свої функції: ми маємо цілодобове водопостачання, гарячу воду і опалення, нові автобуси, тролейбуси та трамваї, у нас вивозиться сміття… Вони виконують свою роль, але це дуже дорого обходиться для міста. І тепер, коли вони задали нові стандарти роботи, нам треба відверто поговорити з мешканцями, з громадою про те, чи хочемо надалі мати розвиток у цьому напрямку.

Зараз проблема ЛКП має дві складові: невідповідність тарифів та неефективне управління. І ми ставимо завданням спочатку вирішити друге, а потім вже визначатись з підняттям тарифів.

Адже слід розуміти, що якісна послуга буде коштувати дорожче. Про це не популярно говорити, але треба бути відвертим. Адже питання стоїть так: чи кошти з комунального бюджету будуть скеровані на дотування ЛКП, чи ті ж гроші спрямуємо на лікарні, освіту чи культуру", - зазначив Роман Федишин.

Нагадаємо, нова каденція депутатів Львівської міської ради вже зробила низку кроків у напрямку суттєвої зміни системи управління містом та перерозподілу повноважень між депутатським корпусом та виконавчими органами, підпорядкованими міському голові.

Вже прийнято нові регламент роботи та структуру ради, яка вступить в дію з травня цього року. Також депутати проголосували за нове положення роботи постійних депутатських комісій. Окрім цього зараз розглядаються ряд змін у напрямку дерегуляції роботи міської ради, зокрема зменшення кількості віз на ухвалах, що йдуть на голосування, а також передачі повноважень з видачі містобудівних документів від виконкому до головного архітектора.

 

Джерело: zahid.espreso.tv


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ