Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Врожай черешні в Україні страждає не через заморозки, а через дощі.

Новини галузі

Вже майже місяць погодні умови тримають в напруженні українських виробників фруктів. Різке похолодання в кінці квітня стало приводом для розповсюдження чуток про загибель врожаю кісточкових у головних виробничих регіонах країни. Друга хвиля зниження температури на цьому тижні лише підсилила рівень переживань. Втім, як з’ясували фахівці «Інфо-Шувар», втрати врожаю цього року не будуть катастрофічними, хоча і на гарний результат розраховувати поки що не варто. Українські господарства дуже обережно прогнозують обсяги виробництва в цьому році, однак більшість фермерів планує зібрати врожай не гірший, ніж в минулому році, а деякі господарства кажуть про перспективу збільшення валового збору. Але виробники наголошують, що скорегувати в негативний бік ситуацію можуть дощі під час збирання.
«Сьогодні чутки стосовно втрати врожаю кісточкових насамперед пов’язані із приморозками, які двічі мали місце на території країни з середини квітня. Але головний негативний вплив цього року зробили не весняні морози, а дощі та тумани у квітні, через які не відбулось повноцінного запилення насамперед на черешневих деревах. Стан абрикосових та персикових насаджень більшість фермерів оцінює як задовільний» - розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи
За даними «Інфо-Шувар», найбільші втрати зазнали середні сорти черешні, саме з їх запиленням були найбільші проблеми. Крім того, через похолодання, сезон збору кісточкових може зміститись мінімум на 7 днів цього року. Більшість господарств півдня планують розпочати збирання перших ягід в останні дні травня, тоді як і попередні роки перші великі партії черешні з’являлись на ринку вже в середині місяця.
Слід також відзначити, що цього року українські господарства мають дуже амбіційні плани стосовно експорту. Вже зараз фермери активно ведуть переговори з потенційними покупцями з Білорусі та навіть Польщі.
Нагадаємо, Україна входить до ТОП-5 виробників черешні в Європі. Більше черешні виробляють тільки Іспанія, Італія, Росія та Румунія. В 2016 році країна отримала досить слабкий врожай черешні, валовий збір на рівні 64 тис. тон був найнижчим за останні 5 років. Через це ціна на українську черешню була також найвищою за останні 5 років - навіть у розпал сезону ягода пропонувалась на оптових ринках не дешевше ніж 25-30 UAH/кг (0,90-1,07 €/кг). Втім це не завадило українським господарствам експортувати 1,5 тис. тон черешні, майже весь обсяг було відправлено на Білорусь.

«Інфо-Шувар»


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ