Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

В Україні прогнозують ранній початок експорту кавунів

Новини галузі

Попри дуже холодну весну виробники кавунів в Україні планують розпочати сезон продажу на 2 тижні раніше, ніж в минулому році. За даними фахівців галузі, похолодання та приморозки у квітні та травні майже не вплинули на стан посівів ранніх кавунів під плівкою. Більше того, за попередніми прогнозами, перший український кавун з’явиться на ринку на 7-10 днів раніше ніж в минулому році. Відповідно і експорт розпочнеться на кілька тижнів раніше.

 «Цього року, на момент висадки розсади кавунів під плівку та під час висіву ранніх багарних кавунів, погодні умови були набагато кращими ніж в минулому сезоні, коли через погодні негаразди фермери вимушені були пересівати майже 70% площ –  розповідає Олександр Супрун, керівник ФХ «Алмаз». - Сьогодні площі під ранніми та середніми кавунами виглядають цілком задовільно. Якщо протягом наступного місяця  погода не підведе, перший кавун з-під плівки вийде на ринок вже у першій половині червня. Масове надходження багарного кавуна очікується на кінець червня»

Фактор «накладання» сезону реалізації ранніх сортів кавуна на середні сорти може спричинити суттєве зниження ціни вже у липні, тоді як в минулому році вартість кавунів сягнула мінімальних показників тільки у серпні. А от із пізніми сортами можуть бути певні проблеми, їх пропозиція буде меншою через скорочення посівів, а  ціни у серпні, відповідно, вищими за минулорічні показники.

«Виробництво кавунів в Україні з кожним роком крупнішає, стає більш професійним. Дрібний виробник може бути ефективним в цьому бізнесі тільки шляхом об’єднання з іншими виробниками, бо конкурувати з господарствами, які вирощують кавун на ділянках від 100 до 500 га, самотужки майже неможливо. Саме через минулорічні проблеми з реалізацією, багато дрібних фермерів  в цьому сезоні відмовились вирощувати пізні сорти кавуна. За рахунок цього, ми прогнозуємо скорочення пропозиції в серпні та вересні та більш високі ціни в цей період, в порівнянні з минулим роком» – розповідає Андрій Довжиков, керівник проекту фермерського об’єднання спілки сільгоспкооперативів , які спеціалізується на вирощуванні кавунів в Херсонській області.

Як повідомляє «Інфо-Шувар», виробники кавунів у цьому році мають великі  амбіції відносно міжнародної торгівлі. Через вищевказані особливості поточного сезону, цілком ймовірно, що експорт кавунів розпочнеться вже у липні.

«Як показує наш досвід, український кавун смакує європейському покупцю, але треба дуже ретельно готуватись до початку експортного сезону. Ми вже маємо певні замовлення на кавун від компаній з Польщі та Естонії саме на червень. Головні вимоги покупців – кавун мусить бути вагою 5-8 кг, відповідати всім фіто-санітарним нормативам, без зовнішніх пошкоджень та надмірної поверхневої вологи"  – розповідає Роман Мазурак, керівник експортного напрямку ОРСП «Шувар»

Нагадаємо, в 2016 році перший об’єм кавуна було відвантажено до Естонії та Польщі вже у перших числах липня, закінчився експортний сезон у другій половині жовтня. Найбільший обсяг експорту відбувся у серпні.

Info.shuvar.com


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ