Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Хто виробляє і куди експортують український мед

Новини галузі

З кожним роком темпи продажу українського меду за кордон ростуть на декілька десятків відсотків.Україна займає п'яте місце у світі за об'ємом виробництва меду, і є беззмінним лідером з виробництва меду в Європі. Ми робимо близько 6% світового меду і експортує його в 35 країн світу.

Цього року продажі українського меду на експорт перевищать показники минулого року. Так в період з січня по червень, фактично ще до початку активного збору меду, українські трейдери вже відправили з України 30 тис. тонн цього продукту - на 1,5 млрд грн.

В цілому, Україна в рік збирає приблизно 100 тис. тонн меду. Чому приблизно? Тому що значна частина меду збирається бджолярями-любителями і продається по знайомих, або на ринках.

Сьогодні в Україні налічується близько 400 тисяч бджолярів, на яких доводиться 4 млн вуликів. Основними виробниками меду в Україні є 8 областей - Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Житомирської, Миколаївської, Полтавської, і Кіровоградська. Ці регіони забезпечують виробництво 70% загального об'єму меду в рік.

Основна частина виробленого в Україні меду вирушає на експорт. Найбільшу кількість меду Україна експортує до США, Германії, Польщі та Франції.

В Євросоюзі український мед користується такою популярністю, що при встановлених ЄС квотах на безмитні постачання солодкого продукту в 4 тис. тонн в рік, ця цифра була перевиконана буквально за перші 10 днів року. На початку літа 2017 року ЄС збільшив квоти до 8 тис. тонн, але як показує статистика, вона буде вичерпана миттєво. Цікаво, що експорт меду в Україні, в основному, справа сімейна. З 12 представлених нижче найбільших експортерів солодкого продукту, сім належать сім'ям. Дві компанії належать власникам компаній-імпортерів газу в Україну. А найбільший експортер меду входить до групи компаній, яка фасує і продає цукор в стіках і вирощує троянди.

Рейтинг найбільших експортерів українського меду

Асканія-пак

Це найбільший експортер українського меду. Компанія належить Сергію і Валерію Горбаням. "Асканія-пак" входить до групи компаній " Асканія". На сайті компанії говориться, що до групи входить 12 компаній, які займаються імпортом, виробництвом і дистрибуцією харчових продуктів, надають логістичні послуги, виробництвом стрілецької зброї, вирощуванням троянд, переробкою та експортом меду, послугами охорони і навчанням співробітників служб безпеки приватних і державних структур.

ГК "Співдружність"

Окрім експорту меду, ГК "Співдружність" займається і імпортом природного газу з Європи. Так, за півроку вона імпортувала в Україну 4 млн куб. м газу. Компанія належить колишньому "регіоналові" Віктору Попову. "Співдружність" контролює "Кременчукгаз", " Гадячгаз" і " Херсонгаз". Інтереси ГК "Співдружність" також сконцентровані в сільськогосподарській галузі, нерухомості і торгівлі нафтопродуктами.

Юкрейніан Бі та Бартник

Перша компанія експортувала 2,9 тис. тонн меду. Це третій результат по об'ємах експорту за півроку 2017 року. Компанія " Бартник" відправила до інших країн 1,2 тис. тонн меду. Обидві компанії належать мешканці Хмельницької області Неонілі Паньковській.

Український мед

Це підприємство з Волновахи Донецької області експортувало з України впродовж шести місяців 2017 року 2,3 тис. тонн меду. Належить воно Олександру і Людмилі Пруцьким. Компанія "Український мед" закуповує мед з різнотрав'я і соняшнику і експортує в країни Євросоюзу і США.

Діоніс Мед

ТОВ "Діоніс Мед" експортувало 1,7 тис. тонн меду. Ця компанія з Кіровоградської області належить братам Віталієві і Роману Кошлатим. Їм належить фермерські підприємства "Медовий шлях" і компанія "Медова долина".

Лумелі

Експортер меду компанія " Лумелі", яка відправила на експорт з початку року 1,7 тис. тонн меду, контролюється литовською компанією "Медаус Піркляй" і вінничанином Олегом Микитюком. Литовська компанія також є співвласником компанії "Агроцентр розвитку бджільництва " ВРЯТУВАВ".

Медовий Край

Компанія "Медовий Край" експортувала 1,34 тис. тонн меду. Фірма зареєстрована в смт Гоща, Рівненського району, Рівненської області і належить місцевій мешканці Юлії Токар.

Джеса

Ця компанія знаходиться в Одеській області. Належить громадянинові Туреччини Ахмету Куюмджу. З початку 2017 року вона експортувала 947 тонн меду.

Сан Бі Україна

Київська компанія "Сан Бі Україна", яка експортувала 618 тонн меду, належить компанії з Кіпру Сан Бі Лімітед і киянці Юлії Клойко. Компанія продає мед і на внутрішньому ринку під торговою маркою " Медодар" в 12 національних і локальних мережах України.

Мед-Ок

Компанія "Мед-ок" зареєстрована в селі Александровка Одеській області. Належить порівну Наталії Марченку, Галині Пислар і Валерію Поворознюку. Компанія займається оптовими закупівлями натурального бджолиного меду з подальшою його переробкою. У 2017 році "Мед-ок" експортувала 473 тонни меду.

Виробники меду для внутрішнього споживання

Попри те, що мед - експортний продукт багато компаній розвивають і внутрішній ринок, Ці компанії не використовують хімічні добавки, антибіотики і інші речовини. Це натуральна продукція. Для збільшення додаткової вартості в мед вони часто додають спеції, трави, ягоди і горіхи.

Пропонуємо вашій увазі перелік деяких вітчизняних компаній, які розвивають свої бренди всередині країни, створюючи додану вартість.

Медик Ведмедик

Де знаходиться: село Заньки, Чернігівська область; село Федирки, Кіровоградська область
Скільки збирають меду: 7-10 тонн в сезон
Хто власники: Сергій Стиценко і Максим Давиденко
Де купити: Good Wine, Wine Time, Ok Wine, "Сирне Королівство", мінімаркети " Бджілка", мережа фермерських магазинів "Щедре Село", магазини екопродукції, виставки, сайт.

Бджільництво було сімейною справою для трьох поколінь сімей Стиценко і Давиденко. Для того, щоб сімейна справа стала прибутковим бізнесом, власникам знадобилося $40 тисяч і багато роботи. Пасіки торгової марки знаходяться в двох областях - Чернігівській і Кіровоградській. Річний обіг в середньому близько 1 млн грн. Мед торгової марки не містить антибіотиків та інших шкідливих речовин. У компанії є сертифікати якості продуктів згідно зі стандартами Євросоюзу і України.

Компанія робить 8 видів меду: акацієвого, трав’яного, мед з різнотрав'я, гречаний, липовий, рапсовий, соняшниковий, а також буркуновий і шавлієвий, медові суміші, квітковий пилок, забрус і прополіс.

Пан Еко

Де знаходиться: село Ботар, Закарпатська область
Хто власники: Павло Тизеш
Де купити: ряд київських і львівських ресторанів, Good Wine

Закарпатський фермер Павло Тизеш заснував своє органічне сільськогосподарське виробництво 12 років тому. Свої зернові Тизеш продає Європі, а Україні - тільки повидло і мед під торговою маркою "Пан Еко". У компанії є органічний сертифікат з Угорщини, уся продукція проходить необхідний біологічний контроль. Українські фахівці також видали компанії сертифікати, необхідні для виробництва і постачань органічної сировини. Не так давно Тизеш розширив площу своїх зернових - узяв в оренду 500 га у Львівській області. Головною особливістю "Пан Еко" є леквар - закарпатське повидло. Тут роблять 20 його видів.

Гогольмед

Де знаходиться: 2000 га в селі Колодна, Полтавській області
Хто власники: В'ячеслав Цуприков
Де купити: Good Wine

Громадська екологічна організація "Гогольмед. Врятуємо бджіл - врятуємо світ!" була створена в 2009 році співробітниками інститутів Національної академії медичних наук України, а також родиною бджолярів Нестеренко. В організацію " Гогольмед" входить об'єднання "Апі-мед" з клінікою " Апімед", яка за допомогою апітерапії лікує різні захворювання. Для меду ТМ «Гогольмед» бджоли збирають нектар на дикорослих рослинах лугів і лісів, а також на полях, де не застосовуються добрива і хімікати. Цукор для підгодівлі бджіл не використовується, бджолам залишають 75% їх меду. Мед "Гогольмед" відповідає вимогам ДСТУ і стандартам ЄС.

Пасіка сім'ї Ярошович

Де знаходиться: село Велика Белина, Самбірський район, Львівська область
Скільки бджіл: 120 бджолосімей
Хто власники: Іван Ярошович
Де купити: Крамниця традицій в супермаркетах Сильпо і Le Silpo

Пасіка робить різні види меду, пилок, пергу, забрус, мед в стільниках, вироби з бджолиного воску. Щоб отримати різні види меду пасіка кочує по Львівській області залежно від пори року.

Мед-шмед

Ця компанія сама не збирає, а закуповує соняшниковий мед у виробників з Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей. Потім до меду додають різні ягоди, трави і спеції, що робить його незвичайно-оригінальною продукцією.

Представники компанії «Мед-шмед» запевняють, що перш, ніж використати мед у своїй продукції, його перевіряють в лабораторіях. У виробництві не використовуються консерванти, підсилювачі смаку, барвники та інші синтетичні добавки.

Продукцію "Мед Шмед" можна придбати в офіційній точці продажів в ТЦ " Метроград", а також більш ніж у 20 магазинах Києва та області.
У торгової марки 8 видів медових продуктів: полуничний, кориця-ваніль, кориця-фінік, свіжа м’ята, чебрець, цедра апельсину, імбир, перець чилі-базилік.

Відмінною рисою продукції є яскравий зовнішній вигляд і назви : ванільний хрущ (кориця-ваніль), мохіто (свіжа м'ята), песець-молодець (чебрець), фокс-мажор (цедра апельсина), сильний батон (перець чилі-базилик) і так далі. Мед продається у банках по 150 г і по 250 г, а також наборами. Коштує ця продукція недешево - найменша банка 65 грн.

Зауважимо, що цього року, аби поласувати улюбленим продуктом, українцям доведеться заплатити дещо вищу ціну, ніж минулого року.
В залежності від регіону, ціна на мед з акації коливається від 100 до 240 грн за літр, гречаний мед - 90 - 140 грн, липа - 110-180 грн, соняшниковий - 80-110 грн, різнотрав’я - 90-160 грн за літр.

 http://tochok.info
 

інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ