Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Ціни на кавуни в Україні досягнули рекордних показників

Новини галузі

За даними «Інфо–Шувар» , за останніх два тижні, пропозиція кавунів на ринку України скоротилася в 2,5-3 рази, а ціни, з початку серпня, зросли навіть більше, ніж вдвічі. Станом на сьогодні, на найбільших гуртових ринках країни, кавун пропонують за середньою ціною 3-6,5 грн/кг (0,1-0,21 EUR/кг). Найнижчу ціну, 18 липня, було зафіксовано на ринку «Нежданний» у Херсонській області, де кавун пропонують по 3-4 грн/кг (0,1-0,13 EUR/кг), на майданчиках найбільшого гуртового ринку Західного регіону «Шувар», середня ціна на кавун перебуває на рівні 5,5-6,5 грн/кг (0,18-0,21 EUR/кг), на ринку «Столичний», у місті Києві, цінові показники зафіксувалися на рівні 4-6 грн/кг (0,13-0,2 EUR/кг).

Нагадаємо, що за даними моніторингу «Інфо-Шувар», найнижчий ціновий показник на кавуни по Україні було зафіксовано в другій половині липня на рівні 1,5-2,6 грн/кг (0,05-0,08 EUR/кг).

Експерти «Інфо-Шувар» пояснюють, що головною причиною сьогоднішньої цінової ситуації на ринку баштанних є скорочення пропозиції, через сильну спеку. За словами самих виробників, грунт зараз прогрівався до 65 градусів, через що кавуни фактично "зварюються" ще на полі.

Таким чином, виробники Півдня, в цьому сезоні, зібрали набагато менше багарних кавунів справді високої якості, що, в свою чергу, призвело до скорочення пропозиції та  підвищення цін. Сьогодні середня ціна на кавун на господарствах Півдня вже доходить до  3-3,5 грн/кг (0,1-0,12 EUR/кг).

На думку експертів ринку, ситуація з пропозицією кавуна буде складною до кінця сезону, бо врожайність пізніх багарних кавунів буде набагато меншою, ніж минулого року. Найбільших втрат зазнали саме виробники багарних кавунів середніх строків дозрівання.

"Ситуація на ринку лишатиметься складною ще мінімум тиждень. Потім, господарства масово почнуть збирати пізні кавуни, але, поки що, перспективи їх урожаю неможливо передбачити. Якщо спека триватиме, ми втратимо і цю продукцію, тобто дефіцит зберігатиметься до кінця сезону. Якщо ж погода наступними тижнями буде більш сприятлива, кавуни знов подешевшають», - розповідає Олександр Синюк, керівник обслуговуючого кооперативу " Агропродукт  Херсонщини.

Слід зазначити, що ситуація що склалась на ринку, дуже негативно позначиться на обсягах міжнародної торгівлі українським кавуном в цьому сезоні. Зазвичай, найбільший обсяг кавуна Україна експортує саме у серпні, але зараз наш кавун не може конкурувати на зовнішньому ринку ні по ціні, ні по якості. Крім того, в українських господарствах сьогодні фактично неможливо зібрати експортний обсяг продукції.

info.shuvar.com

 


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ