Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Як пройшов круглий стіл "Ефективність медового бізнесу в Україні"

Новини компанії

18 серпня на ринку "Шувар" відбувся круглий стіл "Ефективність медового бізнесу в Україні" у рамках Свята меду та фруктів. Дізнайтеся основні тези учасників під час виступу.

Михайло Баранівський, керівник товариства ТОВ «РЕНОМА», яке спеціалізується на переробці та експорті українського меду в країни ЄС:
"Цього сезону пасічники жаліються на низьку закупівельну ціну в експортерів. Ми дійсно скуповуємо мед на 20-25% дешевше, ніж рік тому і це не наші примхи. Українські експортери залежні від ситуації назовні,а зовнішній ринок цього року перенасичений дешевим медом виробництва Аргентини та Китаю. Тобто, якщо цього року український виробник меду має низьку ціну, то експортери іноді працюємо з нульовою, або, навіть, з негативною рентабельністю, тому що ми за будь-яких умов мусимо втриматись на зовнішньому ринку. Це стратегічно необхідно для української медової галузі".

Тетяна Васильківська, член Робочої групи з питань бджільництва МінАПК України:
"Проблема отруєння бджіл - це не тільки проблема пасічника, це пряма загроза здоров’ю населення. Бджола - це біоіндикатор екосистеми. Токсичні для бджіл пестициди та інсектициди так само токсичні для населення. Ситуація, що склалась, це тотальна безвідповідальність людей які займаються законодавством щодо обігу пестицидів в Україні і фахівців на сільгосппідприємствах. Бджоляр і фермер повинні співпрацювати щодо збереження бджіл, адже бджола запилює сільськогосподарські культури і сприяє підвищенню їх врожайності.
Проблема може бути вирішена зокрема створенням Єдиного Державного реєстру обробки сільськогосподарських угідь пестицидами. В цей Єдиний Державний реєстр обробки сільськогосподарських угідь пестицидами кожний сільгоспвиробник повинен вносити інформацію про те, яким препаратом від обробляє насадження і за яким планом буде проводитися обробка. Доступ до цієї інформаційної бази будуть мати пасічники, які мають ветеринарний паспорт пасіки. Це чудова мотивація до бджолярів вийти з «тіні»".

Анна Бурка, експерт ринку меду в Україні (ФАО):
Україна щороку встановлює рекорд з експорту меду, але переважно торгує сировиною. Для виходу на зовнішній ринок із потужним брендом українського меду, виробникам потрібно об’єднатися навколо цією мети. В медовій галузі є безліч варіантів кооперації, наприклад, кооператив із запилення або кооператив зі створення унікального меду з доданої вартістю. В світі є багато прикладів з кооперації, ми можемо брати ці приклади за основу формування інших кооперативів"


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ