Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Підсумки ягідного сезону в Україні: яка ягода стала рекордсменом за зниженням ціни в 2018 році?

Новини галузі

Ягідний сезон в Україні наближається о закінчення. «Інфо-Шувар» вирішив підбити попередні підсумки  і порівняв середні  ціни на головні види ягід, які продавались цього року на майданчику найбільшого в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» з цінами минулого року.

  Слід зазначити, що головними особливостями цього сезону став ранній початок і передчасне закінчення. Причина -  тепла  погода в другій половині весни та на початку літа. Завдяки цьому вже в середині червня на ринку були присутні всі види ягід і в значно більшій пропозиції ніж рік тому.

Суниця та черешня з’явились на ринку ще на початку травня, до мінімальних показників ціни на ці ягоди встигли обвалитись  вже в   кінці місяця, а  в червні сезон можна біло вважати закінченим.  До такого розвитку подій українські переробні підприємства не були готові, традиційно суниця стає найдешевшою в середині червня. Тому більшість підприємств просто не встигли сформувати сировинну базу по суниці, хоча в другій половні травня ціни на ягоду іноді обвалювались до 10-15 грн/кг (  0.31-0.46 EUR/кг ) . З середини липня на ринку почала з’являтись ремонтантна суниця, вона і зараз присутня на торговому майданчику ОРСП «Шувар» у вигляді поодиноких дрібних партій за досить високою ціною 45-50 грн/кг (1.4-1.56 EUR/кг ). Загалом, навіть враховуючи суттєвий ціновий провал в кінці травня, середня ціна на суницю цього року була лише на 9% нижчою за рахунок  суттєвого здорожчення цієї ягоди вже у червні.

 Рекордсменом  за ціновим спадом  цього року стала вишня, її середня вартість була на 40% нижчою від попереднього року. Вишня з’явилась  на ринку на початку червня,  вже за місяць на гуртових ринках вишню можна було купити по 7-10 грн/кг(  0.21-0.31 EUR/кг ).  

  На другому місці за зниженням ціни опинилась черешня, її середня вартість була на чверть нижчою від попереднього року. Приблизно на стільки ж знизились за рік ціни на найдорожчу ягоду - лохину. Сезон лохини на гуртових ринка розпочався в першій половині червня з досить високих цін 300-270 грн/кг ( 9.5-8.5 EUR/кг ), а  вже в кінці липня ягода коштувала в 2-2,5 рази дешевше. Слід зазначити, що в минулому році лохину не завжди можна було зустріти на гуртових ринках, а  цього сезону продавці були постійно присутні на торгових майданчиках країни.

  Ціни на малину вражаюче низькі цього року, на початок серпня на гуртових ринках країни цю ягоду можна було купити по 15-17 грн/кг (  0.46-0.53 EUR/кг ) , але така вартість була в 1,5-2 рази вищою від закупівельної ціни переробних підприємств. Середня вартість малини на гуртових ринках України за рік знизилась на 20%. 

 На 13% дешевшою цього року була смородина, а от різниця в ціни на ожину стала мінімальною. На гуртовому ринку «Шувар» у Львові ця ягода коштувала  лише на 6% дешевше ніж рік тому.

 

berries_prices_17_18

info.shuvar.com

 

 

 

 

 


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ