Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Україна почала імпортувати столовий буряк

Новини галузі

Чутки про потребу в імпорті овочів «борщового набору» почали з’являтись в овочевому бізнес - середовищі ще влітку. Коли стало зрозуміло, що українські фермери зберуть не найкращий врожай. Погодні умови цього літа дійсно були не на користь високому врожаю, але мало хто розраховував побачити імпортні овочі в Україні ще восени, коли в українських господарствах триває збирання власного врожаю. Експерти наголошують на тому, що, зазвичай, найнижчі ціни на «борщовий набір» встановлюються восени, коли починається збирання врожаю в господарствах населення та комерційному секторі.

«Не весь зібраний обсяг закладається в сховища, частина обов’язково продається одразу після збирання. Саме тому, восени пропозиція на ринку найбільша і ціни, відповідно, відносно низькі. Але так було в минулі сезони, цього ж року українські виробники вирішили притримати на зберіганні чим більше овочів. Приводом для цього стала інформація про слабкий врожай в Україні і втрата врожаю в ЄС, звідки ми зазвичай імпортуємо «борщ». Завдяки цьому, протягом всієї осені ціни на овочі «борщового набору» в Україні тримаються на рекордно високих показниках.

Реакція населення на дорогий «борщ» була досить прогнозована – якщо зараз так дорого, то навесні ціни взагалі можуть бути «космічними», тому, варто запасатись овочами вже. Таким чином, попит на овочі став вищим за пропозицію, це і стимулювало зростання ціни протягом вересня і жовтня. Але Україна - відкрита країна у міжнародному ринковому просторі, тому не дивно, що таке стрімке зростання ціни привернуло увагу імпортерів.

«Ми почали імпортувати «борщовий набір» ще в жовтні. Тоді ми побачили на гуртових ринках першу моркву з Білорусі, потім цибулю з Казахстану, тепер прийшла черга буряка, він теж завозиться з Білорусі. Все це говорить про те, що більшість українських фермерів, як і раніше, розраховують заробити на спекуляції, сподіваються зірвати куш навесні. Але той факт, що українські роздрібні мережі вже почали співпрацю із імпортерами аж ніяк не на користь нашим господарствам. По-перше, імпорт – це збільшення внутрішньої пропозиції, а це вже не на користь подальшому зростанню ціни. По-друге українські фермери втрачають привабливість в очах організованого рітейлу - одного з найпотужніших каналів збуту», - коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», станом на 7 жовтня 2018 року, на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» імпортний буряк пропонується в максимальному ціновому діапазоні 7-7,5 грн/кг, завдяки досить високій якості. Для порівняння, український якісний буряк коштує 7-8 грн/кг, а продукція нижчою якості пропонується по 6-6,5 грн/кг.

Слід зазначити , що на цьому тижні ціни ціни на буряк в Україні вперше піднялися вище цін буряка в Польщі.  Відбулось це, насамперед, завдяки помітному просіданню ціни в Польщі. Сьогодні на гуртових ринках Польщі буряк пропонується по 0,14-0,23 EUR/кг і це майже на третину дешевше,  ніж  на минулому тижні.

Стежте за найгарячішими новинами та подіями ринку разом із «Інфо-Шувар» на каналі Телеграмм

Відстежувати динаміку цін на всі види сільськогосподарської продукції  на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

info.shuvar.com

 


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ