Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Тонни врожаю - на смітник?

Новини галузі

Серед українських фермерів продовжує наростати паніка у зв’язку  із закриттям продуктових ринків по всій країні. Нагадаємо, Уряд прийняв таке рішення ще на минулому тижні, для посилення режиму безпеки під час карантину.  Внаслідок цього, одразу після Великодніх свят ціни на ранні овочі в українських господарствах обвалились в 2,5-4 рази.  Деякі фермери Закарпаття та Херсонщини у зв’язку із відсутністю покупців вже зупинили збирання врожаю. Ті, господарства, які продовжують збирати овочі , кажуть, що кількість покупців з кожним днем зменшується .

«В Україні історично склалось, що рикни виконують дуже важливу роль у продажу вітчизняних  овочів та фруктів. В Україні тільки офіційно зареєстровано десятки тисяч фермерів дрібного та середнього формату, всі вони співпрацюють із продуктовими ринками або напряму, або через трейдерів. Система, яка була відпрацьована десятиріччями і яка дозволяла заробляти цілому прошарку представників аграрного  бізнесу, сьогодні майже не працює. Наслідки всі відчули дуже швидко - ціни на ранні овочі вже не покривають вартості їх вирощування та збирання. Те саме очікує і виробників ягоди», - каже Іван Федишин, директор найбільшого в Західному регіоні України регіонального аграрного центру «Шувар».

За даним департаменту «Аналітика» РАЦ «Шувар», станом на 24 квітня 2020 року господарства Закарпаттята Херсонщини готові продавати редиску по 3-4 грн/кг(0,10-0,12 EUR/кг) , а ціни на огірок обвалились до 7-8  грн/кг (0,24-0,27 EUR/кг) - це найнижчий рівень цін за всю історію незалежної Україні станом на кінець квітня.

Фермери Закарпаття та Херсонщини припинили збирання врожаю

«Закриття ресторанів та санаторіїв стало для нас першим і досить болючим ударом – ці заклади були одними з головних покупців ранніх овочів, особливо листових салатів.  З минулого тижня не працюють продуктові ринки, ми майже лишились без покупців. Сумно дивитись на те, як  гине врожай в теплицях, але ми не можемо собі дозволити додаткові витрати, коли немає попиту взагалі», - розповідає фермер села «Заріччя», Закарпатської області

Через закриття організованих ринків  з‘являється антисанітарна стихійна торгівля

На думку фахівців, закриття ринку створює проблеми  фермерам і зовсім не вирішує питання безпеки для населення

« На деяких ринках дійсно були зафіксовані порушення, але сьогодні закриті і ті майданчики, які досить відповідально підійшли до вимог уряду щодо безпеки громадян.  Найгіршим є те, що через закриття організованих ринків у великих містах почали з’являться точки стихійної торгівлі, де не витримується навіть елементарні санітарні вимоги, не кажучи вже по правила роботи в умовах карантину»,- коментує Олександр Воропаєв. директор ринку «Початок» м. Одеса.

Нагадаємо, вчора директори гуртових ринків звернулись до Уряду із проханням переглянути рішення про закриття продуктових торгових майданчиків у зв’язку із критичною ціновою ситуацією в українських господарствах.

У Мінекономрозвитку пообіцяли найближчим часом розглянути це питання, напрацьовати механізм відкриттяринків та порядок їх функціонування в умовах карантину.


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ