Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

На тиждень пізніше та у два рази дорожче: в Україні почали збирати перші кавуни

Новини галузі

Українські фермери почали збирати врожай кавунів 2020 року. У господарствах Херсонщини кажуть, що сезон розпочався пізно, як ніколи. Причиною запізнення стала холодна весна та червень.

"За останні 5 років ми мали різні погодні умови й, відповідно, різні дати початку сезону збирання кавунів. Цей рік вже можна сміливо називати роком з найбільш пізнім стартом — перші кавуни господарства Херсонщини почали збирати тільки в кінці минулого тижня, тоді як у 20-х числах минулого року в цей час ми вже фіксували перший обвал ціни завдяки збільшенню пропозиції. Але найбільш ранній старт все-таки було зафіксовано у 2018 році, тоді, завдяки теплому літу, перші кавуни з'явились на ринку у 10-х числах червня", - розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту "Аналітика" ОРСП "Шувар"

В цьому році погодний фактор як ніколи перешкоджав українським фермерам у проведенні посівної кампанії. Низькі температури у травні стримували розвиток розсади ранніх кавунів у мінітеплицях та не дозволяли своєчасно посіяти багарний кавун. Це говорить про дуже високу ймовірність цінових перепадів протягом сезону і , відповідно, високі ризики для трейдерів.

"Непередбачуваність ціни - це головний виклик для трейдерів. Цього року цінових перепадів може бути більше, ніж будь-коли, адже пропозиція на ринок буде надходити нерівномірно. Пояснюється це дуже просто. Для повноцінного розвитку розсади потрібно, щоб ґрунт прогрівся до 16-18 С, а на Херсонщині до середини травня вище 5С температура дуже рідко підійматися. Тому ті фермери, які ризикнули сіяти "багарні" кавуни у першій половині травня, сьогодні мають дуже нерівномірні сходи. У другій половині травня погода теж не тішила теплом, господарства, які масово садили кавун після 15 травня, теж мають дуже різну картину зі сходами. В умовах такої непередбачуваності досить складно планувати торгівлю, особливо тім господарствам, які налаштовані будувати системний експорт", - розповідає Валерій Федоренко, керівник обслуговуючого кооперативу «Широке».

 

kavun1

 

Затримкою сезону українського кавуна скористались імпортери, на майданчику найбільшого у Західній Україні гуртового ринку ОРСП "Шувар"вже третій тиждень продається кавун виробництва Узбекистан. За цей термін ціни встигли знизитись майже у 2 рази до 16-18 грн/кг.

"Ми очікуємо побачити перші українські кавуни на нашому майданчику з дня на день. Річний обсяг продажу кавунів на нашому ринку становить 15-18 тис. тонн кавунів, при цьому обсяги зростають щороку. До речі, цей обсяг співставний з обсягами річного експорту українського кавуна! На Західній Україні нарешті потепліло, тому ми очікуємо, що попит на перші кавуни буде задовільний і наші трейдери зможуть в цьому році встановити черговий рекорд з обсягу продажів, попре всі погодні негаразди", - каже Андрій Мельничук, керівник майданчику для торгівлі з автомобілів ОРСП "Шувар".

За даними "Інфо-Шувар", сезон -2020 року розпочався з найвищих за останні 5 років цін. Рік тому на "Шуварі" вже активно продавався український кавун по 9-10 грн/кг, а сьогодні за такими цінам перші кавуни відвантажують фермери Херсонщини. Сезон експорту кавунів традиційно починається у червні, а найбільший обсяг припадає на липень та серпень.

 

kavun2


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ