Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

На початку нового сезону Україна знов імпортує картоплю

Новини галузі

На старті збирання врожаю 2020 року Україна знов імпортує картоплю. Трейдери почали завозити картоплю з Білорусі на початку вересня, хоча сьогодні внутрішні ціни  майже у 1,5 раза нижчі від попереднього року. Про це повідомляє департамент «Аналітика» найбільшого у Західній Україні гуртового ринку «Шувар».

«Перші партії білоруської картоплі з’явились на ринку Україні, як тільки ціни на гуртових ринках досягли показника 6 грн/кг. Мова йде про невеликий обсяг, який поки що не впливає на ринок, але це перший дзвіночок про те, що  бізнес- зв'язки, набуті внаслідок великої потреби в імпорті в минулому сезоні, досить міцні. Іншими словами, навіть мінімальне зростання внутрішньої ціни одразу ж буде «відкривати двері» імпортній картоплі», - коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» гуртового ринку «Шувар».

Попередні оцінки кажуть про те, що у цьому сезоні пропозиція місцевої картоплі в Україніі  буде більшою, ніж рік тому, а обсяг імпорту здебільшого буде залежати від системності продажів українських фермерів.


«Теоретично нам у цьому сезоні мало б вистачити власної картоплі: врожайність є кращою, а площі збільшували не тільки комерційні виробники, а й населення. Втім, як показує практика, українські виробники досить часто зупиняють продажі, очікуючи зростання ціни. Така тактика призводить до збільшення імпорту і, відповідно, до збільшення пропозиції. Тобто замість зростання, ціни навпаки знижуються», - пояснює пані Гетьман.


За даними департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», у минулому сезоні в Україні найвища ціна на картоплю -12 -13 грн/кг була зафіксована саме у кінці вересня, коли попит  був найбільшим. Потім до кінця сезону ціни коливались у межах діапазону 7-10 грн/кг завдяки стабільним обсягам імпорту. За весь минулий сезон до України було завезено понад 450 тис. тонн картоплі — безпрецедентний обсяг за всю історію незалежності країни

Станом на 16 вересня 2020 року на гуртовому ринку "Шувар", м. Львів , картопля пропонується по 4,5-6 грн/кг. За сезон 2019/2020 на "Шуварі" було продано майже 55 тис. тонн картоплі.


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ